Exekuce kvůli dvaceti haléřům.

Stát volí vůči lidem, kteří mu dluží haléřové částky, lichvářský přístup. Kvůli zanedbatelné pohledávce na dani je posílá do exekuce. Dlužníci pak zaplatí o stovky i tisícovky procent navíc.

O tomto postupu se na vlastní kůži přesvědčil i pan L. K. z Písku u Jablunkova (nepřeje si uvádět jméno, jeho totožnost redakce zná), na jehož mzdu celní úřad pověřený výběrem pokut a dlužných částek uvalil exekuci kvůli nedoplatku na dani z nemovitosti. Ten byl ve výši dvaceti haléřů. Z platu si celní úřad v Moravskoslezském kraji nechal strhnout 501 korun. Tedy o 2500 procent více, než činil dluh. Na 500 korun totiž stát vyčíslil náklady, které s exekucí měl.

Pana L. K. o nedoplatku předem nikdo neinformoval. Naopak, dozvěděl se o něm až od mzdové účetní ve svém podniku, která ho na žádost o exekuci upozornila. Proto neváhal a zavolal úředníkovi, jenž byl pod výměrem podepsán. "Bez jakékoli omluvy řekl, ať si toho nevšímám, že to zruší," popisuje pan L. K. Nestalo se, a stát peníze z výplaty strhl.

Žádné dluhy neodpouštíme

Moravskoslezský celní úřad odmítl záležitost komentovat, protože prý je vázán mlčenlivostí. Podle jeho mluvčí Pavly Zdobnické prý ale mohl L. K. proti vymáhanému nedoplatku vznést námitky. Jakým způsobem to ovšem měl před exekucí udělat, když o nedoplatku nevěděl, už nesdělila. Úřad navíc ani nebral v potaz, že je absurdní vymáhat takto nízkou sumu.

Závěrem

Samotný exekutor jen legálně zneužívá nadstavenou legislativu, což je sice v souladu se zákonem, ale je to nemorální. Ano, morální je platit dluhy, avšak pokud dluh věřiteli činní 1.000 Kč a po povinném je někdy vymáháno až 40 tis., tak je to nemorální, zločinné. Ale je to i hodné lidských zrůd a nemorálního dobytka.

Duševně zdravý člověk, který netrpí nějakou deviací by takovou práci vykonávat nemohl, jelikož by se musel ze sebe a z pohledu na sebe do zrcadla pozvracet.

 

 

obnoveno ze zálohy 7/2017

 

Autor: Vladimír Haneška | čtvrtek 13.7.2017 6:06 | karma článku: 0 | přečteno: 60x
  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5501x
Vášnivý čtenář, white hat hacker, linuxový nadšenec, CZFree.Net mapper, ex-admin AbcLinuxu  ,dlouhodobě dostupný na reboot.cz. Typický INTJ na stupnici MBTI. Ve znamení Vah roku 1973 v Ústí nad Labem narozený Pražák..

 

 

Seznam rubrik